Kandydoza (drożdżyca) jest poważną, lecz często bagatelizowaną chorobą, mimo że w ciałach większości ludzi mieszkają mikroorganizmy, które mogą ją wywoływać. Jak dochodzi do jej rozwoju, jakie powoduje objawy i jak można jej zapobiec?

 

Czym jest kandydoza?

Jest to trudno wyleczalna grzybica wywołana przez grzyby Candida albicans należące do rodziny drożdżaków. Aż u 80% osób żyją one w przewodzie pokarmowym, gdzie uczestniczą w procesie trawienia cukrów. Innym miejscem ich występowania jest kobieca pochwa.

Dopóki organizm znajduje się w stanie równowagi mikrobiologicznej, drożdżaki są niegroźne. Gdy jednak równowaga ta zostanie zakłócona, rozwój grzybów może niepostrzeżenie przerodzić się w długotrwałą chorobę atakującą wiele narządów.

 

Reklama

 

Niektóre przyczyny rozwoju kandydozy:

  • antybiotykoterapia
  • obniżenie odporności
  • długotrwały stres
  • przyjmowanie dużej ilości leków
  • nieprawidłowa dieta

 

Jakie układy i organy atakuje kandydoza?

JAMA USTNA bóle gardła, zapalenie krtani, chrypka, suchy kaszel, nieświeży oddech
PRZEWÓD POKARMOWY bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia, biegunki, skłonność do niedowagi lub do tycia, nadkwasota, refluks, zaburzenia trawienia
DROGI MOCZOWE pieczenie i świąd okolic intymnych, zapalenie błony śluzowej macicy, bolesne miesiączki, zanik popędu płciowego
UKŁAD NERWOWY przewlekłe zmęczenie, depresja, zaburzenia snu
OCZY pogorszenie wzroku, pieczenie i łzawienie spojówek
SKÓRA wypryski skórne, trądzik, pokrzywa

 

Profilaktyka i leczenie kandydozy

Zwalczanie drożdżycy polega z jednej strony na niszczeniu nadmiernie rozwiniętych grzybów Candida, a z drugiej – na wzmocnieniu układu odpornościowego poprzez zmianę stylu życia i zwyczajów żywieniowych. Należy ograniczyć spożycie cukru, białej mąki i produktów mlecznych. Dobre efekty przynosi suplementacja probiotykami wzmacniającymi florę bakteryjną i regulującymi pracę jelit. Warto również sięgnąć po wyciągi z takich roślin, jak czosnek czy grapefruit, które sprzyjają zachowaniu równowagi mikrobiologicznej przewodu pokarmowego, zmniejszając ilość bytujących w nim patogennych mikroorganizmów.