Słowo „przeciwutleniacz” należy do najczęściej wymienianych słów w kontekście zdrowia, bo niszczy on wolne rodniki, które są przyczyną wielu groźnych chorób. Jakie przeciwutleniacze są najlepsze? I skąd je wziąć? Okazuje się, że nie tylko z witamin, lecz także ze zjonizowanej wody.

 

Powszechnie wiadomo, że przeciwutleniacze pełnią kluczową funkcję w przedłużaniu dobrego stanu zdrowia ciała i umysłu poprzez neutralizację nadmiernych ilości wolnych rodników. Wolne rodniki są produkowane przez wątrobę i odgrywają określoną rolę w ludzkim organizmie, lecz ich nadmierna ilość może powodować rozwój różnych chorób, a zwłaszcza raka. Nadmiar wolnych rodników może być spowodowany niewłaściwą dietą, stresem, chemikaliami i zanieczyszczeniem powietrza.

Reklama

 

Z witamin i nie tylko

Przeciwutleniacze lub „pożeracze” wolnych rodników mogą pochodzić z witaminy A, C i E oraz niektórych witamin z grupy B, a także ze zjonizowanej wody (jon OH– jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy). Ludzki organizm potrafi też przetwarzać beta-karoten w witaminę A. Selen aktywuje enzymy, które również działają jak przeciwutleniacze i zmniejszają szkody wynikające z powstawania wolnych rodników. Zwalczając je, przeciwutleniacze zapobiegają uszkodzeniom struktur molekularnych, takich jak na przykład DNA. Jeden z naukowców badających jonizatory, dr William A. Kelley, napisał, że woda zawierająca przeciwutleniacze aktywuje substancje wydzielane przez trzustkę i działa jak medium przenoszące substancje odżywcze i substancje zwalczające nowotwory, które są produkowane przez ludzki organizm. Ten nieżyjący już badacz porównał odkrycie metody jonizacji wody do odkrycia penicyliny przez Flemminga.

 

Naturalny przeciwutleniacz

Anion wodoru (H–) jest silnym przeciwutleniaczem wpływającym na utrzymanie życia. Można go znaleźć w wielu układach biologicznych. Ujemne jony wodoru pełnią również ważną funkcję we wszystkich organizmach żywych na naszej planecie. Ten przeciwutleniacz występuje w naturalnych, surowych pokarmach, a także w prehistorycznych źródłach wody, takich jak cieki wodne z lodowców, niektóre studnie, źródła i jeziora. Można powiedzieć, że woda uzyskiwana za pomocą jonizatorów wykazuje podobieństwo do wody pochodzącej z wysokogórskich wodospadów czy z lodowcowych cieków, która podlega naturalnej jonizacji dokonującej się za sprawą prędkości, grawitacji, atmosfery i siły, z jaką spada na powierzchnię, absorbując jednocześnie wiele minerałów. Łatwo zapamiętać, że anion wodoru (H–) jest naturalnym przeciwutleniaczem, który przyczynił się do powstania i utrzymania życia na Ziemi.

 

Skąd się biorą?

Jak już wspomniano, organizm ludzki może produkować nadmierne ilości wolnych rodników z powodu choroby, stresu, chemikaliów używanych w rolnictwie, przetworzonej żywności i napojów, zanieczyszczeń obecnych w środowisku czy promieniowania ultrafioletowego. Zjonizowana woda zawierająca przeciwutleniacze jest potężną i skuteczną bronią umożliwiającą zmniejszenie liczby komórek rakowych lub uszkodzonych w inny sposób poprzez zredukowanie ilości wolnych rodników w ludzkim organizmie.

Za pomocą jonizatora wody uzyskujemy jony OH–, które składają się z najmniejszych cząsteczek i dzięki temu wykazują niezwykle silne działanie przeciwutleniające.

 

Minerały koloidalne

W zależności od źródła wody, zjonizowana woda będzie zawierać alkaliczne minerały, takie jak magnez, wapń, sód i potas. Warto zapamiętać, że gdyby istniała możliwość wyboru jednego minerału zawartego w wodzie, to należałoby postawić na wapń, który jest bardzo ważny dla mózgu i układu kostnego.

Mleko i przetwory mlecznie nie są w stanie zaspokoić całego zapotrzebowania organizmu na wapń. Minerały znajdujące się w wodzie i innych substancjach płynnych – takich jak mleko – są pochodzenia nieorganicznego i tym samym nie są zbyt pożyteczne dla ludzkiego organizmu, ponieważ są trudno wchłanialne. Jednym z ważnych aspektów jonizacji wody jest to, że nieorganiczne minerały są przetwarzane na minerały koloidalne, dzięki czemu łatwiej przenikają one do organizmu. Ten właśnie czynnik sprawia, że zjonizowana woda jest bardzo zdrowa dla człowieka.

 

Bio-dostępność

Testy wykazały, że zjonizowana woda alkaliczna zwiększa przeciwutleniające działanie witaminy C w porównaniu ze zwykłą wodą z kranu. Producenci jonizatorów do swoich produktów zwykle dołączają ostrzeżenia, w których sugerują konsultację z lekarzem w przypadku regularnego stosowania leków, ponieważ zjonizowana woda zwiększa stopień przyswajania substancji leczniczych przez organizm.